Nieuws

Uitzonderlijke collectie oosterse kunst klooster Sparrendaal

In verband met de verhuizing van de inwoners van klooster Sparrendaal te Vught is er een bijzondere collectie oosterse kunst onder de hamer terechtgekomen bij veilinghuis Korst van der Hoeff. 

De collectie is opgebouwd over vele jaren door de vele uitzendingen van de toenmalige missionarissen en bestond voornamelijk uit bronzen sculpturen uit de 16e/17e en 18e eeuw. De behuizing ooit gelegen aan de Sparrendaalseweg 71 te Vught is te groot geworden en gezien de gemiddelde leeftijd van de bewoners was een locatie met hulp toch wel noodzakelijk. Vreemd was het voor de bewoners te zien dat een collectie die altijd deel heeft uitgemaakt van hun omgeving vertaald werd naar geldelijke waarden. Daarbij was de belangstelling van zowel uit binnen- en buitenland overweldigend. Vele mails zijn er verzonden naar o.a. Londen, Parijs en Hong Kong wat resulteerde in de vele telefonische biedingen welke tijdens de zitting hebben plaatsgevonden. Ook de zaal zelf was druk bezocht en al met al was het een spannende memorabele avond welke is vastgelegd door de camera's van de IKON die een documentaire hebben gemaakt over het verdwijnen van klooster Sparrendaal en de Omroep Brabant. 


De uiteindelijke opbrengst was meer dan € 165.000,00 wat ver boven de verwachting was van de bewoners. Er is tijdens een gesprek gekscherend gezegd dat de uitbetaling kon plaatsvinden in de vorm van jenever maar dat werd de bewoners uiteindelijk toch te gek en het geld is keurig overgemaakt. Enkele uitslagen zijn te vinden op deze site onder de knop hoogtepunten.

Rob van der Hoeff